Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

RH slabo potiče raskrinkavanje korupcije u obrambenom sektoru

\'prva...zagreb......09.12.2004 ovrha,podmicivanje, mito, novac  *foto:zeljko lukunic\'
Željko Lukunić/Večernji list
30.01.2013.
u 14:41

Hrvatska je smještena u skupinu C, među države kod kojih postoji umjereni rizik od korupcije

Sedamdeset posto država nema alate za sprečavanje korupcije u obrambenom sustavu čime su ostavljene otvorene mogućnosti sigurnosnih ugroza, zaključak je prvog izvještaja o korupciji u obrambenom sustavu u 82 države koje je objavio Transparency International. Među državama sa slabom kontrolom korupcije nalazi se dvije trećine najvećih svjetskih uvoznika oružja te polovica najvećih izvoznika.

Nedostatan nadzor osoblja

Australija i Njemačka jedine su dvije države koje su ocijenjene da imaju visoku razinu transparentnosti i jake institucionalizirane aktivnosti za sprečavanje korupcije. Hrvatska se nalazi na solidnoj poziciji, u gornjih 30 posto država. Smještena je u skupinu C, među države kod kojih postoji umjereni rizik od korupcije, zajedno s više  članica EU - među ostalima Bugarskom, Češkom, Francuskom, Mađarskom, Grčkom i Italijom.

Iako se nalazi među 30 posto bolje plasiranih, u istraživanju se navodi kako je za Hrvatsku zabilježeno da "nema nikakve ili vrlo male institucionalizirane aktivnosti kojima bi osigurala transparentnost u procesima nabave u obrambenom sustavu". Među zamjerke državama iz skupine C, pa tako i Hrvatskoj, spada i slaba povezanost civilnog društva s obrambenim i sigurnosnim institucijama i nedostatan nadzor osoblja na osjetljivim pozicijama. Poticanje raskrinkavanja korupcije te zaštita zviždača također su slabe točke većine država u skupini C.

Trećina država u najgorim skupinama

U skupinu D, države u kojima je opasnost od korupcije velika, svrstane su BiH i Srbija te, među ostalima, Izrael, Ukrajina, Bjelorusija, Gruzija, Rusija i Turska. 27 država, odnosno trećina onih koje su obuhvaćene ispitivanjem, svrstane su u dvije najgore skupine (E i F) u kojima je opasnost od korupcije vrlo visoka ili kritična. Među njima je i potencijalni hrvatski partner Katar, kojem su prije nekih dva mjeseca u sklopu posjeta poslovnog izaslanstva, predstavljeni i hrvatski vojni proizvodi, koji se nalazi u skupini E. U najgoroj skupini F nalaze se države u kojima je posljednjih godina došlo do promjene vlasti ili još uvijek traju sukobi, poput Egipta, Libije, Sirije i Jemena.

>> Više od 15 mlrd. dolara izvučeno iz Hrvatske u prošlih 10 godina

Komentara 2

DU
Deleted user
15:02 30.01.2013.

a u kojem je to sektoru Hrvatska štitila zviždače???? treba preispitati vladavinu svih stranaka u zadnjih 20g...

OB
-obrisani-
17:41 01.02.2013.

Nitko nije sposoban i hrabar raditi na suzbijanju korupcije, te sankcioniranju aktera. Da je ova vlada kao što je obećavala započela sa oduzimanjem dijela imovine za koju se utvrdilo da je zahvaljujući korupciji obogatila siromašne poštene bogataše, danas ne bii govorili o recesiji, rezanju prava iz radnoga odnosa i ..... Znaju da bi i oni bili tada prozvani od onih sa kojima su u dobrim odnosima bez obzira što su bivši vladajući. Znaći po meni i po mnogima biti će i nadalje korupcije, kriminala i svega onoga što čovjeka uzdiže iz kruga siromaštva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije